Jak si vyrobit roušku s koloidním stříbrem

Nikdy nevíme, kdy je budeme muset povinně nasadit všichni znovu. Roušky se v době „koronavirové“ staly nedílnou součástí obsahů našich kapes, kabelek a přihrádek v autech. Navíc jsou tu stále lidé vykonávající některá povolání, kteří je musí nosit dál. Dnes už si samozřejmě můžeme zase pořídit jednorázové ochrany úst, ale není nad to mít vlastní látkovou roušku s oblíbenými motivy nebo optimální velikosti vždycky po ruce. Jak se o takovou roušku starat? A jak doma vyrobit roušku s koloidním stříbrem pro zvýšení ochrany sebe i okolí?  

koloidy na roušku

 

Základní péče o roušky, které nejsou určené k jednorázovému použití, je jejich pravidelné praní odděleně od ostatního prádla na minimálně 60 °C nebo minimálně pětiminutové vyvařování a žehlení napařovací žehličkou. Rouška na jedno použití má životnost maximálně dvě hodiny, pak je nutné ji vyhodit.

Kromě praní a žehlení je roušky možné ošetřit koloidním stříbrem. Jeho nanočástice působí na škodlivé mikroorganismy a ty během pěti až šesti minut odumírají. Koloidní stříbro a koronavirus - může také do jisté míry zabránit šíření virů do okolí. Některé firmy na trh dodávají roušky s implementovaným koloidním stříbrem již z výroby. Stejně kvalitní ochranu horních dýchacích cest si můžete vyrobit doma. Z ručně šité nebo koupené látkové roušky a našeho koloidu.

Jaké koloidní stříbro použít na roušky

Koloidní stříbro v našem e-shopu se liší množstvím nanočástic stříbra, které obsahuje. Na roušky doporučujeme využít koloidní stříbro s koncentrací 25 ppm nebo 40 ppm a aplikovat je sprejovým rozprašovačem (například ze sady aplikátorů, z níž pomocí lahvičky a rozprašovače vyrobíte sprej koloidního stříbra na roušky) do navlhnutí textilie a nechat zaschnout.

Koloidní stříbro lze používat na látkové roušky a nanoroušky. Do látkové roušky s kapsičkou ho můžete vkládat pomocí látkové vložky jemně navlhčené tímto koloidem.

Jak se starat o roušky

Kromě pravidelného praní a aplikace / ošetření ochranné vrstvy koloidního stříbra platí pro používání roušek zásady, že se ochranné textilie na nos a ústa dotýkáme pouze na gumičkách za ušima nebo na provázcích kolem hlavy, dezinfikujeme si ruce po jejím sundávání a použitou roušku ihned vložíme do uzavíratelného sáčku nebo vypereme.