Hmyz a klíšťata: Domácí repelenty i koloidní stříbro se vyplatí mít po ruce

Klíšťata, komáři a další „letní havěť“ dokáže znepříjemnit houbaření, posezení u ohně nebo koupání u rybníka. Abyste se svých oblíbených činností nemuseli vzdávat ani používat chemické repelenty, poradíme vám účinné homemade odpuzovače. A co dělat, když přeci jen komár nebo klíště zaútočili na kapky vaší krve?

Domácí výrobu repelentů proti klíšťatům a komárům zvládnete snadno. Budete potřebovat pár běžně dostupných ingrediencí, většinou půjde o olej, bylinky nebo třeba hřebíček. Odměnou za to vám bude klid od nepříjemných štípanců a tahání zapitých klíšťat, která mohou být přenašeči nepříjemných nemocí a infekcí. Protože podomácku vyrobené repelenty nemají takovou stálost a výdrž jako ty chemické, vyplatí se po dvou až třech hodinách riziková místa na těle nebo na oblečení přestříkávat.

koloidy a možná ochrana proti klíšťatům

Jak vyrobit domácí a přírodní repelenty proti klíšťatům a hmyzu?

Hřebíček nevoní komárům

Hřebíčkový repelent je osvědčený a jednoduchý přípravek odpuzující komáry, muchničky a jiný bodavý hmyz. Do 100 ml Alpy nebo alkoholu dejte louhovat na 24 hodin 15 ks hřebíčků. Pro zesílení účinku můžete přidat ještě pár kapek éterického oleje z hřebíčku. Po dni louhování je repelent připravený, ale hřebíčky z něj nevyndávejte, i když začnou tekutinu barvit dohněda. Odpuzovač stříkejte na oblečení nebo natřete na pulzující místa na těle.

Citronová tráva odpuzuje hmyz

Další vůně, která komárům nevoní, je citronová tráva. Použijte olej z lékárny (například slunečnicový) a nakapejte do něj minimálně 10 kapek esenciálního oleje z citronové trávy. Aplikujte na prokrvená a tepající místa na kůži (jako parfém), aby se vůně kolem šířila.

Rozmarýn odradí klíšťata

Klíšťatům vadí vůně některých léčivek. Přiveďte vodu k varu, přidejte 10 – 15 g sušeného rozmarýnu a nechte vyluhovat. Po vychladnutí zceďte a přidejte lžičku vinného octa. Poté přelijte do rozprašovače. Uchovávejte v ledničce a použijte pokaždé, kdy hrozí chytnutí klíštěte. Pomáhá i psům.

Ocet

Základ repelentu můžete vyrobit také z octu. Stačí smíchat jablečný ocet s vodou 1:2. Aby přípravek nesmrděl i vám, přidejte pár kapek olejíčku oblíbené vůně. Ocet lze přidat i do rozmarýnového repelentu, nebo k octu přidat výluh z levandule, šalvěje či máty.

Co dělat po bodnutí komárem a co použít na štípance

Štípanec není žádná příjemná záležitost. Kromě toho, že otravně svědí (většinou zásadně ve chvílích, se nemůžeme poškrábat), také nehezky vypadá a může být nepříjemně horký nebo opuchlý. Otok na postiženém místě zažene omývání pod tekoucí vodou, ledový obklad nebo alkoholový zábal, který vytáhne horkost. Obklad z cibule sníží pocit svědění. Protože je potřeba ranku vydezinfikovat, aby se v ní nerozmohl zánět, použijte Tea Tree olejíček s protizánětlivými účinky nebo obklad z koloidního stříbra s vyšší koncentrací částic (25 ppm nebo 40 ppm), který kromě vytvoření antiseptické clony pomůže brzkému zahojení. Proti svědění zabere gel z listů Aloe vera. V žádném případě štípance neškrábejte, ačkoli to na chvíli svědění uleví.

koloidy a možná ochrana proti klíšťatům

 

Jak správně vytáhnout klíště

Když už se klíště přisaje a nejde sundat, zachovejte klidnou hlavu a na jeho vytahování si dejte záležet. Použijte pinzetu nebo speciální kleštičky, pijáka zachyťte co nejblíž kůže a mírnými kývavými pohyby „vyviklejte“. Netlačte malému roztočovi na zadeček. V žádném případě na klíště nedávejte oleje ani masti, zvýšili byste tím pravděpodobnost přenosu případné nákazy.

Co použít na kousnutí od klíštěte a červený flek

Ihned po vyjmutí ranku i pinzetu nebo kleště vydezinfikujte. Zarudnutí a svědění místa kousnutí může být součástí lokální reakce, nemusí hned znamenat nákazu infekcí. Na zklidnění pomůže Tea Tree olejíček nebo hojivé obklady z koloidního stříbra s antimikrobiálními účinky, které ničí nepřátelské patogeny. Koloidní stříbro můžete na ránu také dvakrát denně aplikovat sprejovým rozprašovačem. Vytažené klíště buď odešlete do laboratoře na kontrolu nákazou, nebo je bezpečně zlikvidujte, například spálením na kousku papíru či vaty. Koloidní stříbro lze použít na dezinfekci po kousnutí klíštěte také u domácích mazlíčků.

koloidy a možná ochrana proti klíšťatům