Trápí vás nadměrné pocení nebo časté kožní mykózy? Vyzkoušejte koloidní stříbro

Nohy natěsnané v uzavřených botách, horko v kanceláři, pár stresových situací a problém je na světě. V podpaží zpocená skvrna, z bot nepříjemný zápach a myšlenky ubírající se k tomu, jak to šikovně zamaskovat, aby si nikdo nevšiml. Proč ale s těmito nepříjemnostmi jednou provždy nezatočit? Pomůže vám stříbro. Ušlechtilý kov, který lidem ulehčoval život už ve starověku. Jeho koloidní roztok má i v dnešní moderní době všestranné využití.

pocení KS

Pocení je termoregulační mechanismus, kterým se tělo snaží vypořádat s vnitřní energií. Pokud je okolní teplota podobná tělesné nebo pokud jsme například nervózní či ve stresu, tělo se nestačí ochlazovat a musí spustit aktivní obranu – pocení.

Vytvářením potu organismus spotřebovává poměrně velké množství energie (na což spoléhají lidé při hubnutí). Hlavní složkou potu je voda, která má obrovskou tepelnou kapacitu a tělu díky tomu odebere přebytečné teplo. V potu jsou obsažené i některé ionty minerálů, hlavně sodíku, hořčíku, draslíku a chloru. Proto je nutné, aby lidé, kteří se přirozeně více potí nebo hodně sportují, doplňovali tyto vitamíny ve stravě a výživovými doplňky.

Je nutné uvědomit si, že pocení je součást přirozeného fungování lidského organismu, které však můžeme částečně eliminovat. Je normální zpotit se při sportu, dobíhání autobusu nebo ve stresové situaci v práci. Pravidelná hygiena, kvalitní bavlněné oblečení a používání antiperspirantů či koloidního stříbra pomohou tyto situace snadno zvládnout.

Koloidní stříbro na nohy i do podpaží

Jedna z hlavních výhod používání koloidního stříbra proti pocení je to, že koloid pocení nezabraňuje a neucpává póry, ale napomáhá přirozenému čistění pokožky, regulaci potuzabraňuje množení bakterií. Právě bakterie na pokožce, pro něž je sekret potních žláz živnou půdou, jsou viníkem nepříjemného zápachu, protože rozkládají bílkoviny a tuky potem vyloučené na kůži. Koloidní stříbro také zabraňují tvorbě povrchových mykóz a plísní.

Kožní stříbro lze aplikovat vatovým tamponkem nebo sprejovým rozprašovačem na místa postižená nadměrným pocením a na oblečení, které k těmto místům přilne. Máte-li problémy s pocením nohou, ošetřete si kromě chodidla i vnitřek obuvi a ponožky.

Při používání přímo na kůži si problematická místa, nejčastěji podpaží a nohy, nejprve omyjte a řádně osušte. Poté aplikujte vatovým tamponkem nebo sprejem roztok a nechte zaschnout, aby se vytvořil ochranný filtr. Především na jaře a v létě pamatujte na to, že ani lahvička s roztokem ani místo potřené koloidním stříbrem bezprostředně po aplikaci nesmí být vystavené slunečním paprskům.

pocení nohou

Jako další prevence je lidem trpícím nepříjemným pocením doporučované konzumovat lehkou a vyváženou stravu s minimem česneku, cibule a koření a vyvarovat se velkému dlouhodobému stresu.

Je také důležité si uvědomit, že v určitých fázích života jako je puberta nebo přechod u žen je pocení či návaly horka přirozenější ještě více, než kdy jindy. Samozřejmě je také ale možné, že nadměrné pocení signalizuje zdravotní potíže, taková situace si žádá návštěvu lékaře.

Mykózy a plísně z nadměrného pocení

Povrchové plísně (mykózy) jsou houbová onemocnění, která se často objeví na nehtech nohou, především při nevhodné dlouhodobě nošené obuvi, špatném materiálu ponožek, častém pocení nebo při práci ve vlhku. Mykózu na kůži můžete přenést také u bazénu nebo v sauně. Vzniku a šíření plísní v pro ně příhodných podmínkách brání změna všech špatných návyků nebo použití přípravků, které ničí houbové mikroorganismy a další bakterie. Jedním z nich je koloidní stříbro, jehož návod k použití je stejný, jako jsme pospali výše při využívání proti pocení. Výhodou je, že koloid můžete použít na postiženou kůži či nehet i na ponožky a obuv.

Koloidní stříbro je určeno k ošetření pouze povrchových plísní, zápachu a mykóz, nikoli k vnitřnímu užití.