Troška historie: Kde se vzalo koloidní zlato a stříbro?

Zlato a stříbro znali lidé už dávno před naším letopočtem. Už víc než 5 000 let společnost používá tyto dva kovy pro vlastní prospěch. Jako ochranu vody, obranu před morem, či jako symbol bohatství, luxusu nebo vítězství. Jak se v průběhu let měnilo používání zlata a stříbra a v jaké formě je možné jejich využití pro člověka dnes?

Výjimečné účinky stříbra pro medicínské účely znali už starověcí Číňané a Indové. Jejich pokrokové znalosti se přes Persii rozšířily až do Evropy. Za Alexandra Velikého se voda pro armádu přepravovala ve stříbrných nádobách, protože v nich tekutina zůstala déle čerstvá a nepřenášely se jí nemoci. Kromě toho se nejen ve Velikého armádě jedlo ze stříbrných nádob, do mléka se pro ochranu před mikroby vkládaly stříbrné mince, používaly se stříbrné příbory a jiné náčiní a stříbrné nádoby sloužily kromě uchování mléka i ke skladování jiných potravin, protože je chránily před brzkým zkažením.

historie koloidní zlato

Ochrana proti moru i výbava do vesmíru

Ve středověku měly zase stříbrné křtitelnice v kostelích zabránit přenášení moru a bohatí měšťané dávali stříbrné příbory lízat svým dětem, aby je ochránily před touto zákeřnou smrtelnou chorobou.

Největší rozmach v užívání stříbra byl v lazaretech na frontách první světové války. Tento kov desinfikoval a zmírňoval četné záněty a pomáhal při hojení ran a popálenin. Používání stříbra v makroskopické podobě zbrzdil vynález antibiotik. Stříbrem byli vybavení i kosmonauti při létání do vesmíru jako všestranným prostředkem pro zdravotnické i hygienické účely a pro ošetření nechlorované vody.

Nový boom zažívá v dnešní době koloidní stříbro, protože moderní nanotechnologie a rozvoj vědy umožňuje vyrábět unikátní koloidní roztoky, které mají nižší koncentraci stříbra, ale dosahují větší účinnosti, než kdykoli v minulosti.

Novodobá historie používání koloidního stříbra se odvíjí od platné legislativy. V roce 1999 bylo nařízením vlády 10/1999 Sb. koloidní stříbro zařazeno mezi ostatní nepovolené látky. V roce 2004 bylo schváleno pouze jako doplněk stravy, o dva roky později bylo ustanoveno, že koloidní stříbro není možné vydávat za lék a v roce 2008 i to, že koloidní stříbro není možné vydávat ani jako potravinový doplněk. Všechno zboží na www.koloidy.cz je na trh dodávané v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a rady (ES) č. 1223/2009 ze dne 30. listopadu 2009 o kosmetických přípravcích. Nenabádáme k vnitřnímu užívání koloidního stříbra, naše produkty jsou certifikované jako pleťové tonikum.

Zlato, nejen odměna pro vítěze

Kořeny ve starověké Indii a její proslulé ájurvédské medicíně má i využití zlata. Základem ájurvédy byly léky připravované z nejrůznějších bylin a koření, patřilo do nich ale i jedenáct léčivých přípravků obsahujících tento vzácný kov. Postupem času se zlato také stalo symbolem luxusu a vítězství. Pro svou nezávadnost a chemickou odolnost je také důležitým prvkem zubního lékařství.

V 19. století se tento drahý kov používal v USA jako prostředek proti alkoholové závislosti. Kromě toho bylo také v tomto období zlato používáno na deprese, epilepsie, migrény, impotenci a jako antidepresivum. Jeho minulost je tedy spojená především s vnitřním užíváním, které je ale v České republice v současné době zakázané.

Stejně jako koloidní stříbro i koloidní zlato z našeho e-shopu je certifikováno jako přírodní tonikum určené k vnějšímu použití především pro kosmetické účely, protože čistí a regeneruje namáhanou pleť.

Kde se vzalo koloidní zlato a stříbro